Passions turques

#noiestwitterBarça

Oh, Istanbul, Istanbul… L’antiga Constantinoble… Les #noiestwitterbarça sentim una passió especial per aquesta meravellosa ciutat, un regal per als sentits. Tot és pronunciar-ne el nom i el cap s’omple d’imatges, olors, sons, gustos i tactes inoblidables, espectaculars: la Torre de Gàlata, la mesquita de Santa Sofia, el Basar de les Espècies, la Cisterna de Yerebatan, el palau de Topkapi…

Istanbul és passió. Viscuda, llegida en llibres que ens agraden i ara volem recordar, que Sant Jordi és a prop. Com La passió segons Renée Vivien, on Maria Mercè Marçal escriu: “Aquest record és, per al meu present, com una d’aquelles palmeres de foc que s’obrien contra la nit, en les festes del Bariam, des dels jardins de Palau del Dolma Bahcthé: s’elevaven de sobte, des d’un brollador invisible, es desplegaven en ventall, un instant, amb tota la seva esplendor, per convertir-se a l’instant següent en una pluja lluminosa sobre la Banya d’Or i caure tot seguit i fondre’s en la fosca.”

#noiestwitterBarça

La Banya d’or

#noiestwitterbarça

Palau de Dolmabahçe

I també és poesia, en l’escriptura de Kenizé Mourad a De part de la princesa morta, parlant d’aquest mateix Palau: “Però la profusió, la generositat, la fantàstica elegància, la innocent ignorància de les regles de la correcció arquitectònica el fan atractiu, com un nen que s’hagués guarnit amb els ornaments més absurds trobats a l’armari de la seva mare per semblar més bell. Això, només ho entenem els poetes, i el poble turc és poeta.”

Com que a les #noiestwitterbarça ens agrada la poesia i som apassionades de mena, esperem viure aquest dimarts un vespre de passió turca a l’Ali Sami Yen Spor Kompleksi – Türk Telekom Arena. Farem confiança al nostre heroi Tirant, que poc després d’arribar a Constantinoble exclama: “No creguera jamés que en aquesta terra hagués tantes coses admirables com veig”. És clar que, segurament, ell ho diu per alguna altra cosa, oi?
Si ara mateix no hi caieu, llegiu el Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell. Pista: capítol 189 :-)

#noiestwitterBarça

Turk Telekom Arena

M. A. Julià (@majuliabe)

Leave a Reply